Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Peltosammakoista perseliukuun



Kun aamulenkillä eilisen fyysisen työsession seurauksena paljastunut kämmenien veresliha fuusioitui villahanskan kuituihin, seinä ei tullut vastaan vaan lähti lenkille mukaan jo ovelta sekä loppu-uupumuksessa käännyin väärälle piha-kadulle, niin aloin heti oksennusrefleksin kohmeloisesta otteesta päästyäni pohtia koulutuksen merkitystä henkisen kunnon kasvun ja kaiken fyysisesti aktiivisen toiminnan välttelyssä.

Jurakauden seitkytluvulla pikkuskidin hypätessä mutsin jopon tarakalle kouluuntutustumismatkalle lähdön kunniaksi, ei pikkumiehen agendalla ensimmäisten joukossa ollut liikuntasuoritusten parantaminen vaan fyysisen työn välttely. ”Lue ittes maisteriksi, ettei tartte lähtee rautatehtaalle duuniin” tatuoitiin otsaluun sisäpuolelle jo ennen kuin ehti ensi kerran kansakoulun ulkohyyskän ovea avata. Siihen aikaan opetusmetodeista tärkein oli pelottelu ja pennuilta peloteltiin paskat housuun heti sen jälkeen kun ne oli ensin jotenkuten saatu pysymään sieltä pois. Oli oppitunnin aiheena sitten ammatinvalinta, hammashoito tai neuvostoliitto. Orastavan liikuntainnon systemaattinen poistotyö aloitettiin jämäkästi välirauhan aikaan painetuilla telinevoimisteluohjeilla. Ja jos ei saanut urhohypyissä ranteita sijoiltaan, niin viimeistään junttipallossa tuli mailasta päähän. Kolmen kilometrin koulumatkalle taksi haki virallisesti tien varresta ja pihasta ainoastaan silloin, kun pikkusälli oli unohtunut pellolle raivaamaan sammakoille tietä pellon poikki. Pitää osata priorisoida…

Peruskouluun siirtyminen romahdutti opetusjärjestelmästä mm. liikunnan ja muut yleissivistävät aineet. Monilahjattomuudessa yleispätevien opettajien mutu-tuntumaan perustuvilla opetussuunnitelmilla tuskin oli opetushallituksen leimaa nimenselvennyksen perässä. Liikuntanumeron antamisessa kellon ja mittanauhan korvasi fiilis sekä naapurin kyylä-ämmän antama palaute hiihtolenkin lintsareista. Enkä edelleenkään tunnusta heittäneeni sitä lumipalloa, joka kaiken lisäksi meni ohi…seuraavassa koulussa tosin yksi oli ylitse muiden eli pesäpallon junttiversio tai toisinpäin. Siinä vaiheessa kun Veke saapui porukan eteen vihreissä teryleeniverkkareissa jämäkkä kusiläiskä byysissa, niin tiesi tasan varmasti että kohta puhutaan taas siitä pallosta, joka painaa yhtä paljon kuin talvisodan aikanen käsikrrranaatti. Pesäpallointoilu tosin päättyi kahden keski-iän kriisiään julkisesti puivan opettajan pituuslyöntikisaan, jonka voitti enkunopettaja Benjam lyömällä sen käsikranaatin painoisen pallon kentän yli eskarin pihalle. Viimeistään silloin kun eskarin rehevä keittäjä saapui paikalle vähän palautetta antamaan, niin kaikki läsnäolijat ymmärsivät tämän palloilulajin ylenmääräisen hehkuttamisen koululiikuntamme historiassa päättyneen.

Yläasteella sitten jo päästiinkin asiaan ja joukkueidenvalinnassa viimeisenä jouduin aina maalivahdiksi tai –tolpaksi. Hetken aikaa hauskalta tuntunut sähly kusipäistettiin nopeasti salibändyksi ja taas me alta seiskan sählärit saatiin seistä valintarivissä muita pitempään. Teini-iän hormonitsunamissa liikuntatunneillakin henkisen kasvun pääpilareina oli auktoriteettien vastustaminen ja mimmien kanssa yhteisillä uimavuoroilla erektion välttely.

Lukiossa oli sitten jumppamaikkana sota-ajan kauhut vähän liiankin läheltä nähnyt Vote, jonka kanssa oli skimbat ristissä niin pitkään kunnes keksin sanoa, että Räikkölän mutkasta näkyy Venäjän puolella se Wanha Enson hyppyrimäki, josta sinäkin olet kuulemma hypännyt. Sen jälkeen likkanumero pysyi kasissa, vaikkei muuta kuin kiersi kenttää kävellen ja muisti aina Voten kohdalla hymyillä ja sanoa jotain mukavaa säästä. Yritti vielä vanhoilla päivillään tehdä luokan mimmeihin vaikutuksen seisomalla käsillään, mutta oli muuten ihan asiallinen äijä.

Ylemmän tason opiskeluissa jäi liikunnat suorittamatta, koska kuperkeikkaopintoviikot kuittattin siihen aikaan tuotantotalouden akka-aineilla. Skinnarilanmäen persliuku mentiin säästä riipumatta autolla, vaikka opinahjo näkyi opiskelukämpän parkkipaikalle. Muistan hyvin sen päivän, kun vaa’assa näkyi ensi kerran kolme numeroa pilkun edessä ja julkisiin tiloihin tuli tupakkikielto.

Eli siinä tämän sunnuntain aamulenkin yrjöyskäkohtausten seliselit…syytän niistä oman laiskuuden lisäksi Suomen koululaitosta, Philip Morrisia sekä Hartwall-panimoa.


Ei muuta tällä kertaa. moi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti