Aloitan blogipäivitykseni perinteisesti anteeksipyynnöllä FB-kamuilta
toiston takia, mutta nyt oli hätätilanne. Omasta mielestään arvostettu kollega
näet kysyi, että onko blogini joku hemmetin laifstail-blogi ja minä saatana
menin kolmen ihmisen tuijottaessa hätäpäissäni myöntämään että onjoo
ymmärtämättä taaskaan mistä on kyse. Googlettaessa sitten selvisi, että tämän
tyylisissä blogeissa puhutaan muodista, ruoasta, ihmissuhteista yms. meikäläiselle
totaalisen vieraista jutskista. Ajattelin kuitenkin yrittää trendikkäästi
jotenkin päteä ja valitsin noista sen helpoimman aiheen eli ruoan, koska
kuitenkin syön jotain lähes joka päivä. Laitoin osiolle paremmin
ruoanlaittotaitoani kuvaavan nimen ”Ruoka & Ripuli”.
Aloitan niin eksoottisesti kuin S-marketin antimilla on käytännössä
mahdollista eli ei-suomimätöillä. Opiskeluaikana solukämpän naapuri nimittäin
opetti meille suomalaisille miten sössitään eksoottisesti maustaen mistä
tahansa raaka-aineesta tehty ruoka ja me opetimme sitä syömään lehmän- ja
sianlihaa sekä huuhtomaan ne kurkusta alas miedosti alkoholipitoisilla juomilla.
Se kun oli niitä itämaan tietäjiä, joka tykkäsi yläkerran hollantilaisten
tavoin pukeutua ajoittain oranssiin, mutta ilmeisesti eri syistä. Me osattiin
selittää sille uskottavasti, ettei Vedyn tai Atomin syöminen kenenkään
reinkarnaatiorundia lopeta, koska niissä Saarioisten valmislihapiirakoissa ei
ole lihaa kuin nimessä. Vastapalvelukseksi se teki hirvikeittoa, josta tuli
käytännössä keltaista lillua vihreillä pisteillä varustettuna. Kyllähän sitä
yrjöömättä söi, mutta sääliksi sitä hirveä kävi. Suomen luonnon uljas symboli
päätyy osaksi singaporelaista laksatiiviliejua. Huhhuh. Silti ei lähellekään
yhtä karmea ”lounas” kuin naapurin neiti Liun kiinalaisen keittiön ”Rotten
Pike”-kattaus, joka tuoksahti 20 asteen pakkasellakin kolmen parvekkeen päähän
vehkeille. Molemminpuoleisen ruokakulttuurishokin jalkoihin pahiten tallautui
isännöitsijä Seppo selittäessään panttomiimina järjestyssääntöjä ihmiselle,
joka ei osannut mandariinin lisäksi sanoa muuta ymmärrettävää kuin
”jelou-jelou”. Ruokataistelun selkeä voitto tamilikääpiöille ja kunniamaininnat
K-Marketin Riitalle sekä Toikansuon jätevedenputsarille.
Seuraavassa muutamat ihquomat sovellukset Gandhin keittiöstä.
Meal Rejected
by Ethiopians-pannupaistosbakkanaali. Belgialais-hollantilais-irlantilaisen känniääliökonsultaation
karu lopputulema, jossa isoon paistinpannuun on laitettu kaikki periaatteessa
syötäväksi kelpaava paistumaan. Tämän aterian erikoispiirteisiin EI kuulunut
maku, ulkonäkö tai ravintoarvo, mutta sitäkin enemmän ruoanlaittoon liittyvät
oheistoiminnot sosiaalis-kulttuurisine ulottuvuuksineen sekä edellisten
asukkaiden ylähyllylle unohtamine mausteineen. Kansainvälisen kokkipoppoon
dynaamisen keittiötyöskentelyn lopputulemana voitiin olla yhtä mieltä
ainoastaan ruoanlaittojuomaksi itse lähikaupan omenoista tehdyn kotiviinin
soveltumattomuudesta aasialaisille vatsahapoille. Muiden osalta aterian
jälkimaku lähti suusta vasta kolmannella mukilla Pub Raittisen suolapähkinöitä
ja tuplamäärällä kahvikonjamiinia. Tässä touhussa opin sen, että ulkomaankielellä
ruoan kehuminen on paljon helpompaa. Aivoenergian kuluessa jokaisen sanan
miettimiseen erikseen, ei kapasiteettia enää riitä valehtelemisen paljastaviin
mikroilmeisiin ja kaikki on kyökin tuulettamisen jälkeen tyytyväisiä, vaikka
suolistossa jo pikkuhiljaa koveneva kurlurlur saa herkempipakkiset
alitajuisesti pysyttelemäänkin ryntäysetäisyydellä hyyskään.
Punkkerimäen paistettu riisi.
Hinta-laatu-suhde kallistui ehdottomasti hinnan puolelle, eikä ulkonäön
luotaantyöntävyys kompensoinut maun vastenmielisyyttä. Pannulla paistuvan massa
uhmasi termodynamiikan lakeja eikä puolen tunninkaan paistaminenkaan
käynnistänyt kuivumisreaktiota. Ajoittain voimakkaan poksahtelun takia
käyttöönotetun pitkävartisemmaan kauhan kahva suli L-muotoon kesken
haudutusvaiheen äitille soitetun ”apuaaaaargh”-puhelun aikana. Netistä printatun
”ohjeen” mukaan viimeisenä massan päälle läiskäisty raaka kananmuna lisäsi
ennestään tahmean massan limaisuutta ja tiilenpunainen väri oli puhdas vahinko,
koska jostain syystä jokaisessa kuudessa (6) ostamassani kolmen (3) eri firman
tonnikalapurkissa itse pääraaka-aines uiskenteli tomaattiliemessä.
Hyllyttäjänperkele olikin järjestänyt rivit firmoittain eikä maun mukaan…
Muuten ruoka oli klassinen esimerkki laihdutuskuuriansa aloittavan
keittiökammoisen miehen käsityksestä dieettiruoasta. ”Jos ruoka maistuu
hyvälle, niin se ei ole koskaan terveellistä”, valisti meitä mammankultia
armeija-aikana tupamme suurtalouskokki ja oli karaten mustavyönä ulosanniltaan
uskottava. Tämän mätön kohdalla pystyi sokeakin otsallaan todentamaan aterian
nauttimisen hiipumista ruoan syömiseksi kasvojen muuttuessa naamaksi.
Tikka Masala. Enpä ole paskaa
maistanut, joten en voi tässä yhteydessä käyttää tätä suomalaiskansallista
makumittaa vertauskuvana tälle töhnälle. Rohkenen kuitenkin väittää tämän
eineksen maistuvan yhtä pahalta kuin ihmisaivojen kokemusperäinen mielikuva on
paskan hajusta. Ajattelimpa laihdutuskuuri-intopiukeena ostaa mätöiksi
perustonnikalan sijaan jotain eksoottista ja löysinkin purkin logolla
Pirkka/tonnikalaa Tikka Masala-kastikeella. Aattelin heti että bingo...tommonen
kotimaisen kalatehtaan tuotehan saattaisi sopia tämmöselle herkän
taiteilijavatsan omaavalle fisufoobikolle hemmetin hyvin ja paremminhan ne
Suomalaisenmakuiset mätöt kessissä pysyy pitemmälläkin hölkällä. Ja boonuksena on
sen jälkeen sivistyneemmänkuuloinen FB-kamuille ruokatietämyksellä leuhkiessaan,
mikäli muistaa kopioida purkin kyljestä tekstin oikein päivitykseen.
Sitten eikun pikapikaa himaan ja kädet nälästä täristen edellisen päivän
makaroonit mikroon ja purkki auki. Ja voi pyhä Poseidon...purkin sisällä olikin
semmosta ripulipaskan väristä mömmöä jonka haju kerto kyllä nyrkkeilijällekin,
ettei se dunkkis ollu Härmästä tai sen lähimailta kotoisin. Selvisi samantien
googlettamalla myös, ettei ”Tikka Masala” ole mkn länsi-Suomalainen kalatehdas,
vaan se on intian kieltä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä ”intialaisen
katukeittiön takahuoneen lattian kolmannen lakaisun rikkalapion sisällöstä
tehdyllä mausteseoksella maustettu laskiämpärin sisältö mukaeksotiikka
etsivälle rautavatsaiselle valkoiselle miehelle, joka ei ymmärrä ruoanlaitosta(kaan)
hevosen persettä”. Ai jumalauta sitä muinaisten aikojen ihmisapinaa, joka
viidakossa törmäsi kasviin nimeltä korianteri ja ajatteli notta laitampa tuota
ruoan sekaan; on sillä älynväläyksellä muutamat yrjöt tässä ihmiskunnassa
lennätetty...no pitihän se syödä, kun tuli eurokuuskytäjotain siitä maksettua,
mutta sitten oli kauhia olo hölkälle mennessä. Kierti, vitutti ja hajun
perusteella suoliston tilalla pärisi se vanha norjalainen kaksitahtikone mallia
Ööögland.
Tässä oli ensimmäisenä osiona nämä eksotiikanhakuisimmat vatsanvääntimeni.
Myöhemmin kerron sitten omat reseptini noihin kotimaalaisempiin pussimuusseihin,
kalapuikkoihin ymv. kyökkisösseröihin. Olen myös leiponut elämäni aikana tasan
kaksi kertaa, joista toisella kerralla onnistuin ikävä kyllä ihan helevetin
hyvin ja jäin jossain paskakakkukisassa sijalle 11. Mutta siihen asti bonappetit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti