Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Ruoka & Ripuli Osa 2. Kemikaali-Alin räntävarmaa hiilestelyä




Lifestyle-blogini Ruoka & Ripuli-sarjan toisessa osiossa palaan taas menneiden kesien räntäsateisiin tunnelmiin tuon jokaikisen suomipihan pelti-infernon kutsuvanrasvaisen hehkun loisteeseen. Alkaa olla almanakan mukaan taas se aika vuodesta, jolloin suomi hiipii pikkuhiljaa perjantaipulloväännöissään palovaroittimien toimintasäteen ulkopuolelle nauttimaan kolesterolikyrsänsä itikoiden ateriana. Alkaa näet teoriassa kesäaika ja grillauskausi!!! Tähän perään laimea tuuletus ja normiäänellä jipii…jätän tällä kertaa kaikenlaisen suursäätilalla pelottelun ja muun takauskoisen manailun ilmataiteenlaitoksen murheeksi ja keskityn kauniin kesätraditioni historiaan sekä teknis-taloudelliseen toteutukseen.

Itse käytän grillinä retromallista palloversiota, koska grillinrakennustaitonikin on vähin erin hömelöitynyt avutonta heikommalle tasolle. Toista oli ennen kun grillitkin tehtiin kestämään isältä pojille, äitiltä tyttärelle tai toukokuulta marraskuulle. Siihen aikaan kun ei valmiisiin luotettu muuta kuin sen verran mitä mahtu kauppa-auton hyllylle ja mopon tarakalle Anttilan pahvilaatikossa. Oma grilliversiomme oli ihan itse kakkosluokan tiilistä kyhätty (kaikkien muiden paitsi kaulimenhaltijan) esteettistä silmää hivelevä ulkoilmaruoanlaittohimmeli. Vain Alvar Aalto pystyisi enää nykypäivänä rakentamaan jotain yhtä ”kaunista” ja hänen koulukuntansa kultaisia periaatteita niin uskollisesti noudattavaa kevyen rakenteen elävää tiilipintaa, jossa muoto seuraa funktiota, aurinko paistaa läpi ja sadevesi säilötään napakasti rakenteisiin (home tarkoittaa englannin kielellä kotia eikä söpösti ”mummolan tuoksua”). Kaiken lisäksi grilli oli rakennettu maanpuolustushenkisesti viimeiselle rintamalinjalle jääneen rakennuksen tiilistä, josta katon oli möyhinyt poies jäljistä päätellen Stalinin urut. Ainakin sen viereiseltä pellolta löyty kymmeniä pikkupojalle tosi jänniä ja pikkupojan äiskälle tosiTOSIjänniä metalliesineitä sekä yksi ylöskynnetty neuvostokaasunaamari. Jännänturvallista oli pikkupojan iskän kanssa grillailla metsän takaa kuuluvia kolinoita ihmetellen, kun isommat pojat vielä pelotteli että YYA-sopimuksen mukaisesti puna-armeijan hyökkäyskärkeä ei tarvittaessa olisi pysäyttämässä kun ainoastaan meijän iskä aseenaan taskulamppu ja juniorikokoa oleva titanin jääpallomaila. Enpä sitten koskaan grillatessa uskaltanut istua selkä metsäänpäin, vaikka aina meni savua silmiin.

Itse grillaus oli muuten turvallisempaa siihen asti, kunnes kauppa-auto otti valikoimaansa grillihiilet ja sytytysnesteet korvaten niillä sanomalehdet ja kuusenkävyt. Kyllä siinä muutamat lippahatut ja kulmakarvat ehti lentää kiertoradalle, ennen kuin äijät oppi sytytysnesteille teknisesti oikeamääräisen annostelun. Luita murtui onneksi harvemmin, koska sen ajan grillipallit oli selkänojattomia, sallien rennomman ja matalamman liikeradan sekä kropalle että räjähdyskaasuille sytytyshetkellä. Mikäli nyt Turvatekniikan keskus oli silloin olemassa, niin eipä ne tainneet paljoa leimahduspisteistä tai karsinogeeneista tiedotella. 70-luvun makkaroita saisi nykynormien mukaan syödä korkeintaan yhden vuodessa jos sitäkään. Ensimmäisen ritilällisen makkarat oli aina keskeltä raakoja ja pinnasta sytytysnesteen makuisia, koska meillä oli nälkä. Kolmannesta satsista taas ei selvästi erottanut kummalla puolella ritilää varsinaisesti syötäväksi tarkoitetut köntsät olivat n. 1 sentin hiilikerroksen alta. Ne palo aina toiselta puolelta äijien keskittyessä syömään sen toisen satsin onnistuneita makkaroita ja koirien pitäessä kaiken muun elollisen luonnon pois sektorilta. Kääpän Einarin myymäläautosta kun ei tunnetusti hyvää saanut halvalla määrän korvatessa laatua, niin HKBlöön ja muovikuori-Takkalenkin sijaan grilliritilällä ruokaa useimmiten simuloi mäntysuovallakyllästetyn makuinen metrijööti, jonka makua ei parantanut sinappi, ketsuppi eikä sytytysneste. Eikä samalla ritilällä edellispäivänä savustetut Suokumaanjärven mutaruutanat.

Nykyaikana menneisyyden virheistä on opittu ja sytytysnesteissäkin tehot laskeneet, mutta maku parantunut. Ja makkaran valintakin alkaa olla wanhat hyvät ajat nihkeesti reunan yli nähneelle ylivoimaista pahempi rasti. Juuuumaaalaaauuutaaa lähimarketissakin on semmonen 50 metriä pitkä makkaroista tehty itkumuuri, jonka edustaa suomiäijät hinkkaa eestaas ristiaskelin kesäisenä lauantaiehtoona mumisten epätoivoisesti puoliääneen mikämikämikä-mantraansa mäyräkoira vasemmassa kädessä. Aa-Bee-lemmikeille-laatuluokkien lisäksi makuyhdistelmiä löytyy loistavasta sianlihakolesterolidynamiitista aina kaikki yrjöhanat aukaiseviin juustosösseröihin. Minun mielestä valtioneuvoston pitäisi antaa asetus, jonka perusteella saisi luvan kanssa potkia perseelle suorassa TV-lähetyksessä prime-time-aikaan sitä idioottia kuka keksi laittaa juustoa valmiiksi makkaran sisään. Ja printata sen yksityiskohdan pakettiin pienellä fontilla. Parhaita on kuitenkin ne halpiskyrsät, jotka ovat lihasisältönsä perusteella viittä vaille viljatuotteita.

No viime kesänä tuli grilattua kaksi kertaa ja syynkin olen useampaan otteeseen kertonut. Mikäli tänä kesänä tulee grillattua, niin laskin varmuuden vuoksi nollasummamenetelmällä treeniajat meikäläisen 4 rillimakkaran perussatsille eli kuinka paljon joudun tekemään töitä (min) ettei ala taas kerääntyä pyykkiä laudan päälle:

51 min: Aerobiccata rauhallisesti, hyppiä ja pomppia tai juosta täysillä härkiä karkuun Pamploonan kapeilla kujilla.

88 min: Soudella kirkkoveneellä ilmeisesti osana muuta kirkkokansaa. Muodostelmaluistella.

102 min: Rakentaa kehoa bodybuildaillen, surffailla leijalla, laskea mäkeä perseellään tai kiivetä vuorelle.

123 min: Diaboloilla tai lautailla laineilla

153 min: Pyytää Turrea istumaan ja antamaan tassua (Agility), joogata intensiivisesti, polkuveneillä, vikeltää (ei mtn hajua), heittää tikkaa (Y) tai venytellä (ei)

175 min: Ampua jousella tai käydä kaupassa

246 min: Bongailla lintuja täysillä

267 min: Ikkunashoppailla (pl. aikuisviihde- ja autokaupat)

308 min: Lentää (ilmeisesti koneella), valvoa rantaa tai seistä suihkussa liikkuvan veden alla

612 min: Maata sohvalla

Ai jumalauta kun tuota listaa luki, niin alkoi kädet vapisemaan ja testot lähti hiihtämään. Miten hienoa hommaa tuo grillaaminen voikaan olla, jos se antaa noin paljon itsensäkehittämis(munaamis)mahdollisuuksia ja uusia näkökulmia elämään. Nyt ei muuta kuin grillit tulille rakas tämän lukeva kaikkiväki ja sen jälkeen Mikan grillikerhon edellä olevasta do’s & don’ts-listasta uutta suuntaa elämälle…HELLYEAH!


Vain taivas on rajana. Tai ne kuuropilvet. Prkl.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti